Sidan där man skapar en widget.

Så byggde vi TVmatchens widget

TVmatchen är en populär tjänst för att ta reda på när sportevenemang sänds på TV. Vi har byggt den nuvarande versionen av tjänsten och arbetar kontinuerligt med TVmatchen för att förbättra den. Nyligen har vi skapat en widget för tjänsten som kan bäddas in på andra webbplatser, och i det här inlägget berättar vi lite om hur widgeten fungerar och hur vi byggde den.

Målet med denna nya publiceringskanal är att nå ut med TVmatchens innehåll till en större publik, och i förlängningen få in flera besökare till webbplatsen. Med hjälp av widgeten kan sportbloggar och andra webbplatser enkelt erbjuda sina besökare relevant och aktuell information om kommande sportevenemang. Widgeten är anpassningsbar, snabb och fri från annonser.

Att skapa en widget

Vem som helst som vill skapa en TVmatchen-widget kan göra det på widget-sidan. Som man ser i skärmdumpen nedan får besökaren först välja att antingen ta med alla kommande matcher i widgeten, eller också göra ett urval baserat på lag, sporter eller ligor.

När man har gjort sitt urval får man upp en förhandsvisning av widgeten, samt ett antal inställningar såsom storlek, färg, tidsomfång och scroll-beteende.

Till slut blir man ombedd att ange kontaktinformation och URLen till webbplatsen där widgeten ska ligga. När det är klart får man ut en HTML-kodsnutt som man kan klistra in på den egna webbplatsen.

Implementeringen

TVmatchen.nu är en Drupal 7-webbplats som utgör hubben för TVmatchens alla informationskanaler, såsom webbplatsen själv, telefonapparna, och, nu, widgeten. Med Drupal-APIt byggde vi sidan där man skapar widgeten i form av ett formulär, med en hel del JavaScript ovanpå som ser till att processen att anpassa och förhandsvisa widgeten är så smidig som möjligt.

Själva widgeten är en liten separat webbapplikation som hämtar relevant innehåll från Drupal-sajten med ett eget API. Detta fristående upplägg har fungerat mycket bra, och det är skönt att veta att så länge APIt är intakt så kommer inte widgeten att påverkas av några ändringar som görs på huvudsajten. Widgeten är byggd för att vara så snabb som möjligt, och gör bara ett litet antal enkla anrop till huvudsajten. Med goda cachemekanismer ovanpå det är widgeten väl rustad för att vara ett positivt inslag på de webbplatser där den används.

Mer Case studies

Några av våra kunder