Visa meny
Visa meny

Fem tips för bÀttre sökmotoroptimering

Att komma igÄng med sökmotoroptimering (SEO) behöver inte vara sÄ svÄrt. HÀr presenterar vi fem enkla verktyg för att öka chanserna att din webbplats ska hamna högt upp i sökresultaten.

Allt för besökaren

Om anvÀndarupplevelsen Àr bra och ditt innehÄll Àr givande för din mÄlgrupp, sÄ kommer din webbplats att ha goda chanser att bli populÀr och rankas högt av sökmotorerna. Redan dÄ du planerar din webbplats bör du fundera över vad syftet Àr och vem det Àr du vill nÄ ut till. Det ger dig en bra grund för att ta fram relevant innehÄll. Försök att sÀtta dig in i besökarens situation:

  • Vilka sökord tror du att hen anvĂ€nder?
  • Testa att göra en sökning pĂ„ de sökorden. Kommer din webbplats upp i sökresultatet?
  • Hur presenteras din webbplats i sökresultatet?
  • Är det tydligt vilken information som finns pĂ„ din sida?
  • Verkar den trovĂ€rdig och aktuell?
  • Verkar innehĂ„llet unikt och relevant?
  • Är din webbplats den som ger bĂ€st information om Ă€mnet?

Gör din sida populÀr

En av de viktigaste faktorerna för att din sida ska rankas högt av sökmotorer, Ă€r hur populĂ€r den Ă€r. Rent konkret handlar det om hur mĂ„nga andra webbplatser som lĂ€nkar till din. I förlĂ€ngningen ger ett ökat intresse fler besökare och större chanser att andra vĂ€ljer att lĂ€nka till din webbplats via sina kanaler. Det finns inga genvĂ€gar till att fĂ„ mĂ„nga att lĂ€nka till din webbplats, men det finns mycket du kan göra: se till att ditt innehĂ„ll Ă€r unikt, relevant och uppdaterat, se till att din webbplats Ă€r lĂ€ttillgĂ€nglig och anvĂ€ndarvĂ€nlig – tekniskt, navigationsmĂ€ssigt, designmĂ€ssigt och innehĂ„llsmĂ€ssigt.

»I förlÀngningen ger ett ökat intresse fler besökare och större chanser att andra vÀljer att lÀnka till din webbplats via sina kanaler.«

Skapa intresse för din webbplats genom att sjÀlv sprida den till andra via dina kanaler. Det kan vara via nyhetsbrev, Facebook, Twitter, MyNewsdesk eller via fysiska kanaler som tidningar, visitkort och informationsbroschyrer. Ju mer specifikt och tydligt innehÄll du sprider, desto större chans att intresset vÀcks hos rÀtt personer. Dela alltsÄ hellre med dig av ett specifikt blogginlÀgg, Àn att bara skicka ut en lÀnk till din startsida. Beskriv ocksÄ vad besökarna kan fÄ ut av att gÄ in pÄ den aktuella sidan för att göra tröskeln sÄ lÄg som möjligt.

Fem enkla verktyg för bÀttre SEO

Det finns fem viktiga men enkla verktyg som bÄde bidrar till en bÀttre anvÀndarupplevelse och underlÀttar för sökmotorer att tolka innehÄllet pÄ din webbplats. Om du börjar att arbeta konsekvent med de hÀr förbÀttringarna, kommer du att komma en bra bit pÄ vÀgen mot en sökoptimerad webbplats.

1. Skriv lÀsvÀnligt och relevant

En text som Àr lÀtt att ta till sig och som beskriver ett Àmne som Àr relevant för lÀsaren, ger en bra anvÀndarupplevelse. Den ger nöjda besökare som gÀrna Äterkommer och rekommenderar din webbplats till andra. Om du skriver pÄ ett sÀtt som Àr tydligt för dina lÀsare, blir innehÄllet ocksÄ tydligt för sökmotorer.

AnvĂ€nd dig av rubriker och underrubriker för att innehĂ„llets struktur ska bli tydlig sĂ„vĂ€l för lĂ€saren som för sökmotorerna. AnvĂ€nd dig av de avsedda html-taggarna, till exempel <h1> för huvudrubrik, <h2>, <h3> och sĂ„ vidare för underrubriker. AnvĂ€nd inte fetstilt eller en större textstorlek dĂ€r du egentligen vill markera en rubrik – detta gör det bara svĂ„rare för sökmotorer att tolka ditt innehĂ„ll.

»Om du skriver pÄ ett sÀtt som Àr tydligt för dina lÀsare, blir innehÄllet ocksÄ tydligt för sökmotorer.«

TĂ€nk ut vilka sökord du tror att en besökare skulle anvĂ€nda för att hitta innehĂ„llet pĂ„ din sida. AnvĂ€nd dessa sökord i texten – men gör det pĂ„ ett naturligt sĂ€tt. En text som Ă€r uppenbart fullmatad av sökord blir anstrĂ€ngande att lĂ€sa och kan straffas med en dĂ„lig rankning av sökmotorerna.

2. Skriv tydliga sidtitlar

Sidtiteln (page title pÄ engelska) Àr den text som visas i webblÀsarens övre ram. Det Àr ocksÄ den text som oftast visas som textlÀnk till din sida i sökmotorernas sökresultat. Om titeln innehÄller nÄgot av sökorden som anvÀnts i sökningen, markeras ordet i fetstilt. Det hÀr Àr alltsÄ en av de viktigaste texterna för att fÄnga besökarens intresse och visa att din sida har relevant innehÄll.

»Det hÀr Àr alltsÄ en av de viktigaste texterna för att fÄnga besökarens intresse och visa att din sida har relevant innehÄll.«

En bra sidtitel ger en kort och koncis beskrivning av innehÄllet pÄ den aktuella sidan. TÀnk pÄ att sökmotorerna bara visar ca 65 tecken av titeln, sÄ se till att den viktigaste informationen framgÄr inom den textlÀngden. Du bör ocksÄ se till att det inte finns flera sidor pÄ din webbplats som har samma sidtitel.

I html-koden hittar du sidtiteln i taggen <title>. Hur du lÀgger in den pÄ din sida, beror pÄ vilket CMS eller publiceringsverktyg du anvÀnder. Din webbleverantör kan visa dig vad som gÀller pÄ din webbplats.

3. Skriv tydliga metabeskrivningar

Metabeskrivningen (meta description) sammanfattar innehÄllet pÄ din sida. Den syns inte pÄ din webbplats, men i mÄnga fall kan det vara den som ger det första intrycket och som avgör ifall besökaren vÀljer att gÄ in pÄ din webbplats eller hellre vÀljer nÄgon annan. NÀr din sida visas i sökresultat, Àr det nÀmligen oftast metabeskrivningen som stÄr som sammanfattning under sidtiteln med sökorden markerade i fetstilt. Tillsammans med sidtiteln ger metabeskrivningen besökaren en bra bild av innehÄllet pÄ din sida. Se till att den kompletterar sidtiteln, och att den inte upprepar samma information som framgÄr i titeln.

»I mÄnga fall kan det vara metabeskrivningen som ger det första intrycket och som avgör ifall besökaren vÀljer att gÄ in pÄ din webbplats eller hellre vÀljer nÄgon annan.«

Metabeskrivningen bör vara en eller ett par meningar. Det kan ocksĂ„ vara strukturerad data, som t.ex. “Författare: Namn, Illustration: Namn, Antal sidor: 60”. I sökresultaten visas ca 150 tecken sĂ„ skriv inte lĂ€ngre Ă€n sĂ„. Precis som med sidtitlar bör du undvika att tvĂ„ sidor har samma metabeskrivning.

I html-koden hittar du metabeskrivningen i taggen <meta name=”description”>. Hur du lĂ€gger in den pĂ„ din sida, beror pĂ„ vilket CMS eller publiceringsverktyg du anvĂ€nder. Din webbleverantör kan visa dig vad som gĂ€ller pĂ„ din webbplats.

4. Sökoptimera dina bilder

Bra bilder kompletterar texten och gör informationen enklare att ta till sig. Ibland hÀnder det dock att bilderna inte kan visas för besökaren. Till exempel om hen surfar in med en textbaserad webblÀsare eller med talsyntes, eller om bilden av nÄgon anledning inte kan lÀsas in. Sökmotorerna har heller ingen möjlighet att förstÄ vad bilden visar. Genom att ange en alternativ text till bilden, hjÀlper du dem att inkludera relevanta bilder i sökresultat.

»Sökmotorerna har heller ingen möjlighet att förstÄ vad bilden visar. Genom att ange en alternativ text till bilden, hjÀlper du dem att inkludera relevanta bilder i sökresultat.«

Den alternativa texten bör vara beskrivande, kort och koncis. Skriv till exempel hellre “Hunden Allan sover i sin korg.” Ă€n bara “hund” ifall bilden visar en hund som sover i en korg. Tydlighet och lĂ€sbarhet gĂ€ller Ă€ven filnamn. Hellre Ă€n “SkĂ€rmdump 13.03.20.jpg”, skriv “hunden-allan-sover.jpg”. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att bilden och den alternativa texten ska vara relevanta för resten av innehĂ„llet pĂ„ sidan. Att anvĂ€nda en bild som inte har nĂ„got med resten av innehĂ„llet att göra kan se fint ut, men det ger inget mervĂ€rde för besökaren och skapar snarare förvirring för sökmotorerna.

I html-koden hittar du den alternativa texten i bildens alt-attribut: <img alt=”Hunden Allan sover i sin korg.” />. Hur du lĂ€gger in den, beror pĂ„ vilket CMS eller publiceringsverktyg du anvĂ€nder. Din webbleverantör kan visa dig vad som gĂ€ller pĂ„ din webbplats.

5. Skriv tydliga lÀnkar

LÀnkar ger ytterligare hjÀlp för sökmotorer att tolka innehÄllet, inte bara pÄ den sidan dÀr lÀnken Àr utskriven, utan Àven pÄ den sidan som lÀnken leder till. DÀrför Àr det viktigt att skriva tydliga, korta och koncisa lÀnktexter (ankartexter eller anchor texts). Detta gÀller bÄde för interna lÀnkar, alltsÄ sÄdana som leder till en annan sida pÄ din webbplats, och externa lÀnkar som leder till en annan webbplats.

»LÀnkar ger ytterligare hjÀlp för sökmotorer att tolka innehÄllet, inte bara pÄ den sidan dÀr lÀnken Àr utskriven, utan Àven pÄ den sidan som lÀnken leder till.«

IstĂ€llet för att skriva “LĂ€s mer” eller “Klicka hĂ€r”, skriv “Utbildningar i webbdesign” om du lĂ€nkar till en sida som handlar om utbildningar i webbdesign. Det gör bĂ„de att lĂ€saren blir mer benĂ€gen att klicka pĂ„ lĂ€nken och att sökmotorerna fĂ„r en bĂ€ttre bild av sidan du lĂ€nkar till.

PÄ en mer avancerad nivÄ

Utöver dessa verktyg, finns det en mÀngd större och mindre insatser du och din webbyrÄ kan göra för att ytterligare hjÀlpa besökare och sökmotorer att förstÄ innehÄllet och strukturen pÄ din webbplats. SEO-tÀnket bör vara med redan i planeringsstadiet och dagligen nÀr du som webbredaktör arbetar med innehÄll.

Verktyg för att analysera din webbplats

Google har tvÄ kostnadsfria verktyg som ger dig mycket information och hjÀlp för att förbÀttra din webbplats.

  • Googles verktyg för webbansvariga (Google Webmaster Tools) visar hur din webbplats presterar i sökresultaten och hur den tolkas av sökmotorer, samt ger dig tips om förbĂ€ttringar som du kan göra specifikt för din webbplats.

  • Google Analytics ger dig information om dem som besökt din webbplats, till exempel vilka sidor de besökt, vilka sökord de anvĂ€nt för att komma in pĂ„ din webbplats eller om de kom in via en lĂ€nk pĂ„ en annan webbplats, hur lĂ€nge de stannade kvar, om de surfade in frĂ„n mobil eller dator, och mycket mer.

SthlmConnection kan hjÀlpa dig

Är det dags att ta tag i sökmotoroptimeringen pĂ„ din webbplats? Vi ger kurser och workshops i sökmotoroptimering frĂ„n nybörjarnivĂ„ till avancerad nivĂ„. Vi gör dem skrĂ€ddarsydda med konkreta exempel och förslag pĂ„ förbĂ€ttringar för just din webbplats, sĂ„ att du fĂ„r direkt nytta av kursinnehĂ„llet. Vi ger Ă€ven utbildning i Google Analytics och Googles verktyg för webbansvariga, som hjĂ€lper dig att analysera och förstĂ„ dina besökare och att bedöma vilka förbĂ€ttringar som behöver göras pĂ„ din webbplats. Hör av dig till oss sĂ„ kan vi diskutera hur vi bĂ€st hjĂ€lper dig.