Visa meny
Visa meny

SÄ byggde vi en av Sveriges bÀsta webbplatser

HĂ€romdagen utsĂ„g Internetworld Sveriges 100 bĂ€sta sajter 2016. Vinnaren i kategorin Organisationer var vĂ„r senaste release – stim.se.

Vi blev otroligt glada över erkÀnnandet och kÀnner ocksÄ att det Àr vÀlförtjÀnt eftersom vi under projektet har lyckats göra sÄ mÄnga rÀtt och sjÀlva Àr riktigt nöjda med resultatet. DÀrför vill vi dela med oss av nÄgra saker som vi tror har varit framgÄngsfaktorer.

SthlmConnection och Stim jobbade i ett team

Mycket tack vare att vi redan hade samarbetat lÀnge med Stim dÄ vi bytte webbplatsens plattform frÄn EpiServer till Drupal, hade vi redan jobbat upp ett vÀlfungerande och tillitsfullt samarbete. NÀr det var dags att börja med nya stim.se föll det sig dÀrför snabbt naturligt hur vi skulle fördela vÄra projektroller och sjÀlvklart att vi skulle jobba som ett team mot ett gemensamt mÄl.

Projektet var vÀl förankrat i ledningen och verksamheten

Omgörningen av stim.se var ett strategiskt beslut för att förbÀttra Stims service gentemot sina befintliga och potentiella anslutna och kunder samt för att webbplatsen bÀttre skulle spegla hur lÄngt i framkant Stim ligger med sitt arbete för upphovsrÀtt inom musikomrÄdet. Projektet hade stort stöd i hela organisationen, vilket gjorde att alla som kom i kontakt med det verkligen var engagerade i att bidra sÄ mycket de bara kunde. Alla var glada att kunna hjÀlpa till och se hur den nya webbplatsen tog form.

En flexibel projektorganisation som reagerade snabbt pÄ förÀndring

Varje person hade en tydlig roll och ett tydligt ansvarsomrÄde, men eftersom alla var sÄ vÀl införstÄdda i projektets mÄl och status och vÄra respektive roller och kompetensomrÄden, fanns det stor frihet för var och en att agera och reagera pÄ situationer som uppstod. Det fanns ingen prestige och inga hierarkier, utan bara en stark kÀnsla av teamwork.

Det fanns ingen prestige och inga hierarkier, utan bara en stark kÀnsla av teamwork.

Med hjÀlp av kommunikationsverktyg som Slack och Trello kunde alla hÄllas uppdaterade om projektets status och aktuella problem, utan att allt behövde gÄ via projektledarna eller stÀmmas av i fysiska möten.

Kontinuerliga utvÀrderingar och förbÀttringar

Redan tidigt i projektet hade vi vÄra teser om hur webbplatsens anvÀndare skulle navigera och vilken typ av information de var ute efter baserat pÄ tidigare besöksstatistik och fördjupade medarbetar-, medlems- och kundundersökningar. UtifrÄn de hÀr teserna tog vi fram flera prototyper, först i form av skissartade wireframes och anvÀndningsflöden, och vartefter mer och mer nÀra det slutgiltiga resultatet.

Varje iteration stöttes och blöttes i projektgruppen och utvÀrderades tillsammans med berörda delar av verksamheten. Vissa av vÄra teser visade sig stÀmma, vissa behövde vi förÀndra. Ingenting lÀmnades Ät slumpen, utan varje detalj Àr noga genomtÀnkt, utvÀrderad och gradvis förbÀttrad under projektets gÄng.

Allt pÄ en gÄng istÀllet för en sak i taget

Genom Ă„ren har vi arbetat i flera projekt dĂ€r disciplinerna har jobbat nĂ€rapĂ„ isolerat frĂ„n varandra – först informationsarkitekturen, sedan den visuella designen, dĂ€rpĂ„ CMS-utvecklingen, sedan frontend-utveckling och allra sist har innehĂ„llet hĂ€llts in. VĂ„r lĂ€rdom frĂ„n dessa projekt Ă€r att det hĂ€r arbetssĂ€ttet Ă€r otroligt riskfyllt. Teammedlemmarna har olika förstĂ„else för projektet och hamnar i osynk med varandra. Problem upptĂ€cks ofta bara nĂ„gra dagar före release, eller Ă€nnu vĂ€rre först efter release.

Vi var noga med att alla discipliner skulle jobba nÀra varandra och göra allt samtidigt.

NĂ€r vi tog fram nya stim.se var vi istĂ€llet noga med att alla discipliner skulle jobba nĂ€ra varandra och göra allt samtidigt. Utveckling, design och copy skedde integrerat vilket tillĂ€t oss att snabbt identifiera potentiella problem och att optimera anvĂ€ndarupplevelsen. Vi jobbade medvetet för att alla aspekter av webbplatsen skulle samverka och göra den lĂ€ttnavigerad och intuitiv – en av Sveriges bĂ€sta!

Det var vi som gjorde det

Projektgruppen bestod av hela SthlmConnection, en mÀngd medarbetare frÄn Stim, den eminenta webbcopybyrÄn Birger & Blom och nÄgra av vÄra favoritkonsulter Vikor Miranda och Joakim Lundberg.

Se resultatet pĂ„ stim.se – Sveriges bĂ€sta organisationswebb