Visa meny
Visa meny

SĂ„ byggde vi TVmatchens widget

TVmatchen Àr en populÀr tjÀnst för att ta reda pÄ nÀr sportevenemang sÀnds pÄ TV. Vi har byggt den nuvarande versionen av tjÀnsten och arbetar kontinuerligt med TVmatchen för att förbÀttra den. Nyligen har vi skapat en widget för tjÀnsten som kan bÀddas in pÄ andra webbplatser, och i det hÀr inlÀgget berÀttar vi lite om hur widgeten fungerar och hur vi byggde den.

MÄlet med denna nya publiceringskanal Àr att nÄ ut med TVmatchens innehÄll till en större publik, och i förlÀngningen fÄ in flera besökare till webbplatsen. Med hjÀlp av widgeten kan sportbloggar och andra webbplatser enkelt erbjuda sina besökare relevant och aktuell information om kommande sportevenemang. Widgeten Àr anpassningsbar, snabb och fri frÄn annonser.

Att skapa en widget

Vem som helst som vill skapa en TVmatchen-widget kan göra det pÄ widget-sidan. Som man ser i skÀrmdumpen nedan fÄr besökaren först vÀlja att antingen ta med alla kommande matcher i widgeten, eller ocksÄ göra ett urval baserat pÄ lag, sporter eller ligor.

NÀr man har gjort sitt urval fÄr man upp en förhandsvisning av widgeten, samt ett antal instÀllningar sÄsom storlek, fÀrg, tidsomfÄng och scroll-beteende.

Till slut blir man ombedd att ange kontaktinformation och URLen till webbplatsen dÀr widgeten ska ligga. NÀr det Àr klart fÄr man ut en HTML-kodsnutt som man kan klistra in pÄ den egna webbplatsen.

Implementeringen

TVmatchen.nu Àr en Drupal 7-webbplats som utgör hubben för TVmatchens alla informationskanaler, sÄsom webbplatsen sjÀlv, telefonapparna, och, nu, widgeten. Med Drupal-APIt byggde vi sidan dÀr man skapar widgeten i form av ett formulÀr, med en hel del JavaScript ovanpÄ som ser till att processen att anpassa och förhandsvisa widgeten Àr sÄ smidig som möjligt.

SjÀlva widgeten Àr en liten separat webbapplikation som hÀmtar relevant innehÄll frÄn Drupal-sajten med ett eget API. Detta fristÄende upplÀgg har fungerat mycket bra, och det Àr skönt att veta att sÄ lÀnge APIt Àr intakt sÄ kommer inte widgeten att pÄverkas av nÄgra Àndringar som görs pÄ huvudsajten. Widgeten Àr byggd för att vara sÄ snabb som möjligt, och gör bara ett litet antal enkla anrop till huvudsajten. Med goda cachemekanismer ovanpÄ det Àr widgeten vÀl rustad för att vara ett positivt inslag pÄ de webbplatser dÀr den anvÀnds.